tiistai 29. joulukuuta 2015

American Christmas

Nyt on joulu kokonaisuudessaan juhlittu ja katseet suunnataan uuteen vuoteen. Muistan kun viime keväänä Upin valmentautumisessa näytettiin erilaisia kaavioita vaihtovuoden kulusta. Aina painotettiin, että jokaisen vuosi on erilainen, mutta silti niissä tuntui toistuvan aina samat vaiheet. Alun innostus ja kulttuurishokki, parin kuukauden päästä sellainen tasaantuminen ja koti-ikävä kun kaikki alkaa olla jo tuttua ja täytyy oikeasti aloittaa se arkielämä, joulun koti-ikävä ja sitten vuodenvaihteen jälkeen vaihtovuoden paras osuus. Usein myös sanottiin, että joulu saattaa olla vaihtarille vaikeaa aikaa, kun ei olekkaan enää niitä suomalaisia jouluperinteitä ja omaa perhettä ympärillä. Mua helpotti hirveesti se, että en oo ollu jouluna Suomessa enää moneen vuoteen, joten meillä ei tavallaan sellaisia jouluperinteitä edes ole. Silti joulun alla koti-ikävä iski ja jotenkin Jenkkien joulu kaiken sen hypetyksen jälkeen tuntui aika laimeelle. Juuri ne omanlaisensa jouluperinteet tuntuivat puuttuvan täältä kokonaan. Ja älkää nyt käsittäkö väärin, meillä oli tosi mukavaa yhdessäoloa perheen kanssa, mutta kun sitä joulua oltiin hehkutettu jo Thanksgivingistä lähtien itse joulupäivä tuntui vähän vaisulta.



  Jenkeissä jouluaatto ei ollut mitenkään iso asia. Siivoiltiin taloa, kuunneltiin joululauluja ja valmisteltiin yhdessä viimeisiä jouluruokia. Täällä suomalaisista joulutortuista on tullut hurja menestys, joten tehtiin niitä yhdessä siskon kanssa. Välissä tuli myös skypeteltyä äidin ja iskän kanssa Suomeen. Lisäksi käytiin iltapäivällä viemässä meidän tekemiä joulukeksejä muutamalle vanhemmalle pariskunnalle, joille jouluvalmistelut eivät enää olleet mahdollisia omstoimisesti. Mun mielestä toi oli hirveen kiva ja näki oikein kuinka iloiseksi he tulivat. Illalla hostien poika ja lapsenlapsi tuli meille syömään ja saatiin avata yhdet paketit. Hostit olivat teettäneet mulle ja siskolle sellaiset ihanat valokuvakirjat, jotka sisälsi kuvia kaikista tapahtumista tältä vuodelta. Täytyy myöntää, että melkein tuli kyynel silmään kun näki uudelleen kaikki ne ihanat asiat mitä täällä on jo tullut tehtyä. Meidän host-mom kertoi, että tässä perheessä on ollut sellainen tapa, että jouluaaton ja joulupäivän välisen yön lapset ovat nukkuneet olohuoneessa "joulupukkia odottaen". Koska heillä ei asu enää omia lapsia kotona mä ja Lara päätettiin jatkaa tätä perinnettä. Tehtiin iso peti meidän olohuoneen lattialle ja katseltiin vielä jouluelokuvaa.



Joulupäivänä hostien lapset ja lapsenlapset kerääntyivät tänne jo seitsemän aikaan aamulla. Ensin käytiin hakemassa meidän joulusukat ja tutkittiin mitä kaikkea niiden sisällä oli. Sitten alkoi lahjojen avaus. Avattiin lahjoja jokainen vuorollaan. Kaikki halusivaat aina nähdä mitä toiset saivat, ja jokaisella lahjalle annettiin arvoa. Mun mielestä toi oli tosi kiva. Yhteensä meitä oli melkein kymmenen ihmistä, joten lahjojen avaukseen menikin lähes pari tuntia. Mä yllätyin kuinka hostit lahjo meitä ihan kuin omia lapsiaan :D Itse sain pari villapaitaa ja mekon, yöpuvun, pari kirjaa, koruja, uuden cheer bown (joka on super ihana, en malta odottaa tammikuun pelejä!!) ja muutaman  toivomani kosmetiikkajutun. Lisäksi äiti ja iskä lähetti koko perheelle tuliaisina tuomiini muumimukeihin sopivat muumipyyhkeet ja suomalaista karkkia, joten mullekin löytyi sieltä oma. Perhe oli noista tosi innoissaan, varinkin kun noista löytyi mukana vielä englanninkielinen lyhyt esittely muumeista ja Finlaysonin tehtaasta. Ja kyllä taas suomalaiset karkit maistuivat!




ihana joulu Pepper!
Lahjojen avaamisen jälkeen syötiin yhdessä jouluateria. Ruoka oli aika samanlaista kuin Thanksgivinginä eli kalkkunaa, kinkkua, perunoita ja bataatti, vihreitä papuja, salaattia ja biscuits (näiden omia sämpylöitä, jotka ei kuitenkaan oo sämpylöitä). Jälkiruokana sitten valtava määrä piirakoita. Omenapiirakkaa, pekaanipähkinäpiirakkaa, kookos-limepiirakkaa. Lisäksi joulutorttuja ja mutakakkua, omatekemiä joulukeksejä ja fudgea.

Amerikkalainen joulu oli hyvin erilainen mitä ajattelin tai mihin olen tottunut. Joulu meni kuitenkin rauhallisissa merkeissä perheen kanssa. Nyt välipäivät onkin sitten menneet hieman huonommin. Pari päivää on satanut ihan kaatamalla ja taas saatiin tulvavaroituksia. Osa ihmisistä ei pääse liikkumaan mihinkään, koska dirt roadit lainehtii. Eilen päästiin ulos meidän talosta ja lähdettiin Baetesvilleen. Tarkoituksena oli mennä luistelemaan, mutta luistelurinki oli jäänyt yhden tulvakohdan alle, joten ei me sitten päästykkään luistelemaan. Batesvillessa oli myös useita teitä suljettuna. Tänään sateen pitäisi kuitenkin helpottaa ja päästään toivottamasti taas normaalisti liikkeelle. Somessa tuli vielä pari kuvaa vastaan koskien tätä tilannetta :D



torstai 24. joulukuuta 2015

X-mas Greetings from Branson

Tehtiin perheen kanssa nopea yhdenyön reissu Bransoniin vielä ennen kuin rauhoitutaan joulun biettoon koko perheen kanssa. Olen aikaisemminkin jo Bransonista kertonut täällä blogissa, mutta se on siis sellainen pieni turistikaupunki, jossa on paljon erilaisia show näytöksiä, shoppailumahdollisuuksia, ruokapaikkoja ja erittäin iso huvipuisto. Tämän reissun päätarkoituksena meillä oli löytäävielä viimeiset joululahjat ja käydä ihastelemassa Bransonin jouluvaloja. Ajateltiin, että olisi käyty Silver Dollar Cityssä (se huvipuisto), mutta se oli ihan täynnä, joten ei sitten viitsitty lähteä sinne ruuhkaan. Keväällä sinne on kuitenkin reissuja tiedossa.

Aluksi käytiin hieman shoppailemassa downtown Bransonissa (älä huoli äiti, oltiin säästölinjalla!!) Löysin vielä täydennystä siskon joululahjaan ja pari juttua "mulle itselle joululahjaksi" Tämän jälkeen käytiin viemässä tavarat hotellille ja mentiin syömään Cracker Barreliin. Oon puhunut tästäkin jo aiemmin, mutta se on yks mun lemppari syömäpaikoista täällä. Jokaisessa CB:ssä on sellainen ihana lahjakauppa, jota voi käydä ihastelemassa sillä aikaa kun odottaa ruokaa.
Syömisen jälkeen suunnattiin ihmettelemään jouluvaloja. Ostettiin liput sellaiseen drive thru trail of lights polkuun. Eli useamman mailin mitalta jouluvaloja, ja se polku ajetaan sitten autolla. (jenkit on tosiaan liian laiskoja kävelemään. ja noh, niiin oisin ollut mäkin...) Siellä oli tosi vaikea saada hyviä kuia, mutta alempana on kuitenkin joitain otoksia mitä nappasin. Olis ihanaa jos Suomessakin olis tollaisia, se oli ihan super ihanan näköinen! :)











CB gift shop


ihmeteltiin pitkään mitä nämä esitti, kunnes tajuttiin, että kyseessä oli 12 days of Christmas laulu.



ostettiin Cracker Barrelin lahjakaupasta razorbacks paidat!
mun valitsemat joulukuusenkoristeet, taustalla siskon jalkapallo.
Lopuksi vielä oikein ihanaa joulua ja onnellista uuttavuotta sinne Suomeen ja kaikille vaihtareille jotka tätä lukee ympäri maailman!

torstai 17. joulukuuta 2015

Viola High School


Kun aloitin koulun täällä kerroin tekeväni postauksen mun koulusta lähitulevaisuudessa. Nyt on jo lähes joululoma, joten en ole varma lasketaanko tätä enää lähitulevaisuudeksi, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Käyn täällä siis Viola High Schoolia, joka kuuluu Viola District kampukseen. Meidän kampuksella on luokat aina ala-asteesta high schooliin. Yhteensä kampukseen kuuluu mun laskujen mukaan ainakin seitsemän rakennusta, eli pieneen koulukokoon nähden meillä on suhteellisen iso kampus.  Oppilaita meillä on vähän päälle 300, eli amerikkalaiseksi kouluksi suhteellisen pieni. 


Koulu alkaa joka päivä 7.53 ja koulubussi tulee hakemaan kotoa jo 7 aikaan. Koulussa toistuu joka päivä sama lukujärjestys, joka alkaa silloin tällöin kyllästyttämään kun on tottunut opiskelemaan tykin kuudessa jaksossa. Tämä kuitenkin vaihtelee kouluittain, sillä osa kouluista käyttää A ja B päiviä. Koulussa käytetään vain kahta jaksoa. (Joka johtaa siihen, että kaikki kirjat on ihan törkeen isoja. Jos tiedätte Särmän tiiliskiven, meidän kaikki kirjat on vähintään sen kokoisia) Tunnit kestää n. 45 minuuttia ja niiden välissä on vain 3 minuutin välitunti. Välitunnin aikana saa todellakin juosta jos haluaa ehtiä käymään lokerolla ja ehtiä vielä seuraavalle tunnille ajoissa. Tällä hetkellä mun lukujärjestys näyttää siis tältä:

1st. period: Parent Center
Tää tunti on siis sellaista epämääräistä hengailua meidän bussikuskin kanssa. Nuoremmat oppilaat tekee tuolla jonkinlaista vapaaehtoistyötä muille opettajilla, mutta vanhemmat oppilaat ei tee tuolla juuri mitään muuta kun juoruaa bussikuskin kanssa.

2nd. period: Pre-Ap Calculus
Otin siis vaikeimman matematiikan mitä meidän koulusta löytyy ja ei ainakaan vielä ole tuottanut mitään ongelmaa. Osittain ollaan käyty samoja asioita mitä Suomen lyhyessä matikassa. 

3rd. period: US History
Tää on mulle ehdottomasti haastavin tunti, koska en ollut tätä aiemmin opiskellut Amerikan historiaa. Mulla taitaa silti olla luokan korkein keskiarvo :D Lisäksi meidän historian opettaja on ihan mahtava persoona, joten tykkään tästä tunnista kyllä tosi paljon.

4th. period: English
Englanti eli näiden äidinkieli. Tää on osittain haastavaa koska käsitellään näiden kirjallisuutta ja luetaan välillä todella vanhaa kirjallisuutta, joka on sanastoltaan hankalampaa. Näiden kielioppi osuudet on kuitenkin mulle todella helppoja, ja todellisuudessa näillä oppilailla ei ole mitään hajua näiden omasta kieliopista, tai siitä miten sanat kirjoitetaan.

5th. period: Food/Clothing
Ensimmäisessä semesterissä tää oli kuin köksää ja joulun jälkeen vaihdetaan käsityöhön.

6th. period: EAST
Tämä on siis eräänlaista yhteisön auttamista tekniikan avulla. Todellisuudessa en päässyt koko semesterin aikana kiinni tän tunnin ideasta ja ei koskaan tehty tuolla mitään. Seuraavaan semesteriin vaihdan tämän pois ja otan tilalle joko maailman historiaa tai toisen köksän kurssin.

7th. period: Chemistry
Eli siis kemiaa yläasteen malliin. En erityisemmin tykännyt tästä tunnista, joten seuraavaan semesteriin otan journalismia.

8th period: Art
Tämä oli siis kuin kuvaamataito, mutta seuraavaan semesteriin joudun vaihtamaan tilalle study hallin, koska meinaan pelata softballia. Kun softball kausi alkaa tämä vaihtuu softball treeneihin.



koulun paras paikka, Parent Center room eli bussikuskin huone. Tonne voi aina mennä viettään aikaa jos on tylsää ja tuolla on aina jotain  menossa.

Koulu täällä on suhteellisen helppoa. Käsiteltävät asiat on todellakin meidän yläasteen tasoa. Lisäksi kokeet ovat suurimmaksi osaksi monivalintaa, aukon täyttöä ja yhdistelyä. Jos kokeessa on essee sinun oletetaan vastaavan noin viidellä lauseella. Poiketen suomalaisesta koulusta täällä saa kuitenkin enemmän kotitehtäviä ja aina on jos jonkinlaista monistetta täytettävänä. Lisäksi kaikki ne monisteet täytyy palauttaa ja niistä saa numeron. Näiden kokeet on enimmäkseen sellaisia pikkutestejä, mutta sulla on niitä oikeesti lähes joka päivä. Lisäksi mun huomion on kiinnittänyt se, että opettajat eivät anna kauheasti palautetta tehdyistä töistä. Esimerkiksi kokeissa harvoin korjataan virheitä ja englannin kirjoitelmiin ei merkata virheitä ollenkaan. Henkilökohtaisesti tykkään todella paljon enemmän Suomen opetusjärjestelmästä. Täällä oppilaille ei anneta minkäänlaista vastuuta omasta opiskelusta ja monesti tuntuu, että sellainen kokonaisuuksien opiskelu ja logiikka jää uupumaan monessa oppiaineessa.





Koulu on myös sääntöjen puolesta kuin meidän yläaste. Jokaiseen asiaan tarvitsee erikoisluvan ja koulu on suljettu kampus eli sieltä ei saa poistua, ellei vanhemmat kirjaa sua ulos. WC käynteihin tarvitsee hall passin eli siis käytäväpassin. Kun tardy bell (mikä tää on suomeks, myöhästymiskello??) soi sun täytyy todellakin olla luokassa istumassa. Jos oot yhtään myöhässä sun täytyy mennä kansliaan kirjautumaan sisään uudestaan ja saat sellaisen lapun, että voit mennä takaisin luokkaan. Sitä ei kyllä kukaan ole multa ikinä kysynyt. Lisäksi opettajia puhutellaan aina Mr./Mrs./Ms. ja sukunimi. En edes tiedä mun opettajien etunimiä. Lisäksi opettajille vastataan yes ma’am tai yes sir ja no ma’am tai no sir. Tosin myös opettajat puhuttelevat oppilaita näin kun antavat esimerkiksi vastausvuoron, mikä oli musta aluksi tosi omituista. Vaikka opettajia puhutellaan formaalisti ja he ovat suhteessa tiukempia, he kuitenkin ovat läheisempiä oppilailleen. Opettajat esimerkiksi kertovat ihan avoimesti perheistään ja siitä kuinka olivat esimerkiksi metsästämässä. Täällä on myös normaalia mennä kyläilemään opettajan luoksi. (allekirjoittanut oli yökyläilemässä bussikuskillaan)


Jenkeissä lähes kaikki urheilu pyörii koulun ympärillä. Meidän koulussa lajivalikoima ei tosin ole hirveän suuri kun ollaan pieni koulu. Lajeina meillä on syksyllä koripallo ja cheerleading, keväällä softball ja baseball sekä jenkkien tapaan ampumaurheilu. On haastavaa nähdä, että suomalaisessa koulussa harrastettaisi ampumaurheilua. Koska kaikilla kouluilla on omat koulun urheilujoukkueet se tunnettu high school spirit on todella tärkeä ja näkyvä. Kaikilla on oman koulun edustusvaatteita ja tunnelmaa kotipeleissä ei voi edes sanoin kuvailla. Lisäksi meidän koulussa taitaa olla läheksi kymmenen erilaista clubia.



locker room ♥ (näyttää tässä ihan super pieneltä, jatkuu kuitenkin sivulle ja taakse)


Loppuun voin siis vaan todeta: PROUD TO BE A LONGHORN!

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Christmas Vibes

Hetkeen ei ole tullutkaan tänne kirjoiteltua. Marraskuun loppu meni pitkälti ylimääräisissä cheer reeneissä ja useissa koripallopeleissä.  Lisäksi Thanksgiving ja Black Friday shoppailu piti kiireisenä marraskuun viimeisinäkin päivinä. Joulukuun myötä (Tai no oikeestaan heti Thanksgivingin jälkeen) joulu on vallannut koko Jenkkilä. Tavallisesti Suomessa en ole ollut mikään hullu jouluihminen, mutta jenkit (ja little ms. Italy) on saanut tartutettua tän jouluhulluuden muhun ihan täysin. Täällä on joka paikassa niin kauniita koristeluita ja kaupat on täynnä ihania joululauluja. Tunnelmaa on nostanut entisestään joululahjojen shoppailu sekä pari joulupakettia Suomesta. 







Heti Thanksgivingin jälkeen otettiin meidän joulukuusi esiin ja koristeltiin se ja meidän talo muutenkin. Siinä missä Suomessa koristellaan kuusi pari päivää ennen joulua, Jenkeissä se tehdään jo marraskuun puolella, tai viimeistään joulukuun ensimmäisinä päivinä. Onhan se tosi aikaisin, mutta onpahan ainakin joulutunnelmaa läpi joulukuun. Meidän koti on vielä suhteellisen hillitysti koristeltu, mutta osa kodeista kyllä toteuttaa sitä jenkkileffojen yltiöpäällistä koristelua. Myös talojen jouluvalot on ihan samanlaisia kuin kaikissa leffoissa.

Viime perjantaina kokoonnuttiin suurimmalla osalla meidän porukasta Destinyn luokse viettämään pikkujouluja. Vietettiin oikein kunnon suomalais-italialais-amerikkalaiset pikkujoulut. Minä opetit tyttöjä tekemään suomalaisia joulutorttuja, Laura oli tehnyt super hyvää pastaa, Amanda ja Destiny kokkasivat peuran lihaa (joka on täällä super suosittua) ja Bailey leipoi jenkkien joulukeksejä. Joulutorttuihin oli haasteena löytää oikeanlaista taikinaa, mutta jos joku vaihtari haluaa niitä tehdä niin ainakin Walmartissa myydään nimellä Pepperidge Farm Puff Paistry. Lisäksi luumuhilloa (plum jam) ja uuni 400F. Ainakin nämä maistui lähes samalta kuin Suomessa. Hillo oli tietty vähän makeempaa, mutta mikäpä täällä ei olisi :D Lisäksi katseltiin tyttöjen kanssa jouluelokuvaa ja koristeltiin Destinyn perheen joulukuusi. Kaiken touhun keskellä mulla jäi kuvien ottaminen aika vähille, mutta tässä nämä muutamat mitä nappasin.

Minä ja Bailey leipomassa joulutorttuja

Amanda ja Des kokkaamassa

oli muuten ihan samanlaisia kuin Suomessa!

Laura&Destinyn pikkusisko Hartley


Amanda, minä, Destiny, Laura ja Bailey. Edessä Destinyn pikkusiskot Hope ja Hartley

Lauantai aamusta lähdettiin ajamaan Horseshoe Bendiin, sillä siellä järjestettiin kylän oma jouluparaati. Vaikka sekin on tosi pieni kylä, oli siellä porukkaa ihan mukavasti. Mekin koristeltiin host dadin tosi vanha pick up ja liityttiin paraatiin. Minä ja Lara istuttiin siellä lavalla ja heiteltiin karkkia lapsille. Maanantaina on toinen jouluparaati tässä lähellä, ja suunniteltiin menevämme sinnekkin ja otetaan varmaan Laurakin mukaan.











Lauantai-iltapäivällä käytiin koko perheen kanssa Singing Christmas Tree tapahtumassa. Se oli vähän niinkuin Suomen kauneimmat joululaulut tapahtuma, mutta enemmän sellainen konserttimainen. Ensimmäisessä osassa oli sellainen mukaali tyyppinen joulutarina, jossa laulajat lisäksi näytteli pieniä pätkiä ja siinä oli sellainen selkeä juoni. Toisessa osassa oli sitten kuoro mukana ja laulettiin yhdessä todella perinteisiä joululauluja. Erikoisuutena oli se, että ne kuoron laulajat oli laulamssa tollaisissa super isoissa joulukuusissa. Mun mielestä toi tapahtuma oli todella ihana ja erittäin hienosti toteutettu. Takuuvarma joulumieli kaikille!




Joulun odotus on täällä siis jo erittäin hyvässä vauhdissa. Huomenna onkin jo Suomen itsenäisyyspäivä. Kuulostaa varmaan aika kliseiseltä, mutta näiden neljän kuukauden aikana olen oppinut arvostamaan Suomea ja suomalaisuutta ihan eri tavalla. Varmasti moni meistä on kuullut kuinka hyviä ovat esimerkiksi suomalainen koulutusjärjestelmä ja terveydenhuolto. Täällä pallon toisella puolella on saanut huomata mitä se tarkoittaa ihan konkretiassa. Viimeaikoina olen myös kaivannut älyttömästi suomalaista ruokaa ja julkista liikennettä. Ruokapuoleen sai onneksi helpotusta Suomen paketeista. TKL en valita aikatauluista tai myöhästymisistä enään koskaan...

Hyvää itsenäisyyspäivää 98-vuotiaalle Suomelle!