torstai 1. lokakuuta 2015

#vainarkansasjutut

Moikka!

Siitä onkin super pitkä aika kun olen viimeksi kirjoitellut. Tässä välissä on ehtinyt tapahtua vaikka mitä. Kuten osa varmasti tietää olin välissä pienellä seikkailulla mun aluevalvojan luona, meinasin jopa joutua takaisin Suomeen ja olin koditon muutaman päivän. Nyt kaikki on kuitenkin hyvin ja olen takaisin Violassa. Kaikki asiat on selvitetty rauhassa ja otettiin ikään kuin uusi startti, sillä erotuksella että mulla oli täällä valmiiksi rakkaita ihmisiä. Tämä jätetään nyt taakse, sillä sen murehtiminen ei vie asioita mihinkään suuntaan.

Olen jo jonkin aikaan halunnut toteuttaa eräänlaisen postauksen näiden hassuista tavoista. Olen huomannut, että elämä täällä on osittain todella erilaista verrattuna siihen yleiseen Amerikka-mielikuvaan, ja etelän osavaltiot ovat oikeasti oma lukunsa. Elämä täällä on tosi laidback (suomennos rento ei kuvaa tätä, koska tää on laidback) En nyt käsittele tässä koko Jenkkilää, sillä eiköhän kaikki tiedä jo ne perus stereotypiat. Kyllä, kaikki on suurta, ruoka on epäterveellistä ja oma high school on kaikki kaikessa. Lisäksi osa jutuista liittyy vahvasti vain todella pieniin kyliin, joten meno vähän isommissa paikoissa on sivistyneempää erilaista.

1. Se kirjoitetaan Arkansas, mutta älä nyt herranjumala lausu sitä 'Arkansas'

Oikeaoppisesti se lausutaan 'Ar-kan-saw'. Tää tuotti mulle aluksi vähän hankaluuksia, sillä meillä Suomessa asiat lausutaan juuri niinkuin ne kirjoitetaan. Lisäksi sain osakseni jopa vihaisia katseita :D (opin muuten aika nopeasti oikean lausumisen)

2. Woo Pig Sooie/ #WPS

Kyseessähän on siis tietysti University of Arkansas ja sen oma jalkapallo (jenkkifutis!!) tiimi Razorbacks. Täällä kaikki rakastaa Razorbacksia (tää sana ei vaan taivu suomeksi...) vaikka ne ei ilmeisesti ole edes mitenkään super hyvä joukkue. Ihmisillä on kodit täynnä Razorbacks tavaraa ja tämän hetken kuumin puheenaihe on se miten Razorbacks pärjää. Aina pelipäivinä somessa trendaa hashtag #WPS


3. Kaikki käyttävät Chacoja ja Cowboy bootseja. Kaikki.

Täällä Chacot ja Cowboy bootsit on oikeesti ihan arkipäivää. Mun converseja ihmeteltiin ja vähintään mun tapa sitoa nauhat nilkan ympäri sai ihmiset nauramaan mulle. Oikeasti yli 10 ihmistä kysyi, miksi sidon nauhat tuolla tavalla.
Chacos


4. Sweet Tea

Ainoa oikea tapa juoda teetä on kylmänä ja aivan törkeen makeena. Vähän niinkuin meidän jäätee, mutta maistuu enemmän oikealle teelle ja on ihan super maekeeta.


5. Guns&Camouflage kaikkialla

En ole vielä tavannut yhtään ihmistä, jonka talossa ei ole aseita. Tää on ihan oikeesti fakta. On esimerkiksi normaalia jos neljä vuotias lapsi haluaa harjoitella ampumista takapihalla. Lisäksi camouflage ei ole liitoksissa vain metsästykseen, vaan sitä voi käyttää joka päivä vaikka huppareiden muodossa!


6. Vapaapäivä koulusta, kun deer hunting alkaa

Siis meillä on ihan oikeesti koulusta vapaapäivä kun peuran metsästyskausi alkaa. Jos näin ei olisi kukaan ei kuitenkaan tulisi sinä päivänä kouluun.


7. Peurakolarit

Täällä varmaan jokainen on ollut peurakolarissa, tai vähintään tietää jonkun joka on ollut peurakolarissa. Varsinkin iltaisin täällä täytyy ajaa ihan super varovaisesti, sillä ne saattaa vaan yhtäkkiä ilmestyä keskelle tietä. (Meillä täällä maalla kun ei ole tapana käyttää katulamppuja)


8. Kaikki ruoka voidaan uppopaistaa ja mitä tahansa voi syödä Ranch-kastikkeen kanssa

Ei lisättävää


9. Biscuits and Gravy

Aamupalana syötävä ruokalaji, joka sisältää sämpylän ja omituista valkoista lämmint kastiketta, jossa on lihapaloja. Aivan kamalan makuista. Vaihtoehtona on usein myös suklaa Gravy, joka on siis sämpylää ja suklaakastiketta.


10. Puhetyyli ja oma slangi

Puhetyyli on aivan törkeen leveä. Mulla on ollut useampaan otteeseen vaikeuksia saada selvää varsinkin vanhempien ihmisten puheesta, vain koska murre on niin leveää. Lisäksi omat slangisanat, joista en ole edes täysin perillä. Y’all, reckon, bard, yonder, finna....
Tässä vielä yksi esimerkki jonka löysin:
I reckon if'n you end up down yonder y'all might'could hear some of them and get you some learnin' on 'em.
eli siis
I suppose if you find yourself in that area you may just hear some examples and extract meanings from them.

Elämää täällä ei voi oikeastaan edes yrittää kuvailla kellekkään, sillä tämä on jotain mikä täytyy itse kokea! Ei huonompaa tai parempaa, mutta todella erilaista :D

1 kommentti:

  1. Pakko kommentoida koska niin totta nää XD voi Arkansas, tuli melkein jopa ikävä varsinki ruokaosuuksia.

    VastaaPoista